Topman Bruno Chabas van SBM Offshore geniet nog altijd de steun van de raad van commissarissen, ook nu hij in Brazilië genoemd wordt als betrokkene bij het omkoopschandaal waar het bedrijf in verzeild is geraakt.
Dat liet de onderneming maandag weten.
SBM zucht al een paar jaar onder de gevolgen van een groot corruptieschandaal. Werknemers van de leverancier van schepen voor de productie en opslag van olie op zee zouden steekpenningen hebben betaald om opdrachten te krijgen van Petrobras, het Braziliaanse staatsoliebedrijf.
Afgelopen week werd bekend dat justitie in Brazilië, naast enkele oud-bestuurders van SBM, ook de huidige topman Bruno Chabas als verdachte heeft aangemerkt. De raad van commissarissen ziet daarin vooralsnog geen belemmering voor zijn functioneren als bestuursvoorzitter.
Ook commissaris Sietze Hepkema kan wat zijn collega’s betreft aanblijven. Hij zat tot afgelopen voorjaar als juridisch expert in de raad van bestuur van SBM. Hoewel hij aantrad nadat de omkoopaffaire aan het licht was gekomen, behoort ook hij tot de kopstukken waarop justitie in Brazilië de pijlen heeft gericht.
Volgens president-commissaris Frans Cremers zijn Chabas en Hepkema ,,de weinige mensen die steeds de juiste dingen hebben gedaan'' in de ingewikkelde Braziliaanse corruptiezaak. Dat uitgerekend zij nu onder verdenking staan noemde hij ,,ongelukkig''.
De openbaar aanklager in Rio de Janeiro beschuldigt in totaal twaalf medewerkers en ex-medewerkers van oliedienstverlener SBM Offshore van betrokkenheid bij omkoping in Brazilië. Hieronder zijn ook twee voormalige topmannen van SBM Offshore, Tony Mace en Didier Keller.
SBM liet weten de aantijgingen ,,op basis van wat we tot nu toe hebben gehoord” ongegrond te vinden
Aanklacht omkoping tegen medewerkers SBM
De aanklacht houdt verband met het omvangrijke omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, waar het Nederlandse SBM bij betrokken zou zijn geweest. Naast Mace en Keller worden voormalig SBM-bestuurder Robert Zubiate en twee voormalige agenten van het bedrijf beschuldigd van betrokkenheid bij de zaak.
Tussen 1998 en 2012 zou sprake zijn geweest van illegale betalingen ter waarde van 46 miljoen dollar rond contracten tussen Petrobras en SBM. Het bedrijf uit Schiedam zou daarmee opdrachten in de Braziliaanse oliesector hebben willen binnenhalen.
Mace was van 2008 tot en met 2011 topman van SBM, waar hij de opvolger was van Keller. Die stond van 2004 tot 2008 aan het roer bij de maritiem dienstverlener, die tot 2005 opereerde onder de naam IHC Caland.
Olierijkdom Brazilië
De strafrechtelijke procedure tegen medewerkers en ex-mededewerkers van SBM staat los van de onderhandelingen met de Braziliaanse anti-corruptieautoriteit CGU. Met deze overheidsinstantie probeert SBM een regeling te treffen voor een boete, waarna het bedrijf weer hoopt te kunnen deelnemen aan Braziliaans olieorders.
SBM Offshore levert onder meer drijvende platforms voor de productie van olie en gas. Voor de kust van Brazilië zijn in het eerste decennium van deze eeuw grote nieuwe voorraden olie- en gas ontdekt die grotendeels worden geëxploiteerd door het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras in samenwerking met westerse partners.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl